Tijdbestedings onderzoek App
PROJECT: App Design TBO

Voor het CBS heb ik als lead UX/UI designer het tijdsbestedingsonderzoek, dat tot dan afgenomen werd met een fysiek dagboekje, omgevormd tot een user friendly smartphone applicatie om de data kwaliteit en de response rate te verhogen. Als gevolg van goed gebruikers onderzoek de gebruiker ook satisfaction kunnen geven in plaats van een daarvoor ervaren last. 
Skills Used

 ✓ User Experience Design 
 ✓ User Experience Rerearch
 ✓ User interface Design
 ✓ User Testing
 ✓ Visual Design 


De case 

Het CBS houdt in samenwerking met het SCP elke 5 jaar het tijdbestedingsonderzoek om inzicht te krijgen in de manier hoe Nederlanders hun tijd besteden. Tot dan toe gebeurde dit in de vorm van een fysiek dagboekje die respondenten gedurende 7 dagen per 10 minuten moesten invullen. Dit werd als belastend ervaren en daarom werd ons team ingeschakeld hier een moderniseringsslag in te maken in de vorm van een intuïtieve, aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke mobiele applicatie. 
Het probleem vaststellen

In de exploration phase ben ik rond de tafel gaan zitten met meerdere teams waaronder onderzoekers van het SCP om duidelijk te krijgen wat de pijnpunten waren in het gebruik van het dagboekje. Respondenten bleken af te haken omdat de invullast te groot was. Andere vergaten het boekje mee te nemen of bleken achteraf hele stukken overgeslagen te hebben of de activiteiten waren niet goed leesbaar. Een app kon volgens ons de meeste problemen oplossen dus gingen we aan de slag.
Een app als oplossing  

Nadat alle pijnpunten in kaart waren gebracht ben ik onderzoek gaan doen hoe een app een oplossing kon bieden. Er moest een goede samenhang gevonden worden in aan de ene kant de user needs en aan de andere kant de data kwaliteit voor het CBS. Bij het wireframen had ik al snel in gedachte de app te baseren op bekende agenda apps. Herkenbaarheid en gebruik maken van geaccepteerde UX en design patterns is een belangrijk aspect in UX/Ui design. Ook moest de app intuïtief en makkelijk in gebruik zijn en heb ik nagedacht over de voordelen die een smartphone biedt om de gebruikerservaring te vergemakkelijken. Het eerste concept bestond uit een google agenda achtige interface waar mensen in een dag een tijdvak konden openslepen en vervolgens voorgeprogrammeerde activiteiten te selecteren. simpel en overzichtelijk. door voorgeprogrammeerde activiteiten kon het CBS de data ook veel sneller verwerken en hoefde de gebruiker de activiteiten niet zelf helemaal in te typen. Vele slimme features zijn de revue gepasseerd zoals het koppelen van de app met de prive agenda waar de gebruiker enkel consent moest geven voor de activiteiten die overgenomen mochten worden. 
Nederlanders deden tot heden vooral mee aan het onderzoek voor de financiele beloning of omdat uit interesse wilde bijdragen aan de onderzoeken. We wilde de gebruikers ontlasten en het meedoen leuk maken in de vorm van gamification en een soepele gebruikers ervaring. Uit interviews bleken gebruikers nieuwsgierig te zijn naar waar ze hun tijd aan besteden en daarom wilde we de respondenten iets terug geven in de vorm van een overzicht van activiteiten. 
Na meerdere feedback en aanpassingsrondes met de opdrachtgevers en afdelingen ben ik de UI verder uit gaan werken in een meer high def variant in Figma. 
Login scherm
Login scherm
Hoofdscherm
Hoofdscherm
Activiteit input
Activiteit input
Activiteiten overzicht
Activiteiten overzicht
Vroegtijdig testen is key 

Het is belangrijk bij het bouwen van een app dat je de gebruikers er zo vroeg mogelijk bij betrekt zodat je zo veel mogelijk pijnpunten in de gebruikerservaring zo snel mogelijk in kaart krijgt en daarop het design proces kan bijsturen. Daarom ben ik in het ontwerpprogramma Figma een doorklikbaar prototype van de app gaan opstellen om met een stuk of 8 gebruikers van verschillende achtergronden te testen in het CBS testlab. 
We hadden verschillende varianten van het prototype om meerdere concepten in de interface AB te kunnen testen. Tijdens de test wilde we ons focussen op de begrijpelijkheid van de user tasks en interface elementen. Omdat het prototype zo was ontworpen dat je met een aantal flows door de schermen kon hebben we in het test protocol een stappenplan opgesteld waar we de gebruiker door meenamen waar we elke keer vroegen wat de gebruiker opviel en wat deze er van vond. Hierbij gelet op geen sturende vragen maar telkens gevraagd hardop te denken en te doen of wij er niet bij zijn. Daardoor konden we zoveel mogelijk de spontane gedragingen van de gebruiker observeren.  Later hebben we deze zeer waardevolle informatie gedocumenteerd in een uitgebreid test rapport waarmee ik het ontwerp verder kon verbeteren.  

TBO prototype test 2021

De belangrijkste bevindingen

• Sommige gebruikers hadden niet door dat het voor het CBS is en slaan activiteiten over die ze niet belangrijk vinden. 
• Iconen betekenis wordt verschillend ervaren 
• Onduidelijkheid over invullen nevenactiviteiten. Voor het CBS belangrijk om te weten maar een gebruiker verwacht niet dat je bij invullen ontbijten ook moet invullen radio luisteren. 
• Toevoegen van google tijdlijn gegevens wordt als te privacy gevoelig ervaren. 
• Toevoegen van een walkthrough en nudges voor een beter begrip van de taken. 

Zichtbare verbeteringen en verdere testen 

Uit de prototype testen en gebruikers interviews bleek dat een smartphone app veel potentieel had om de onderzoeken mee af te nemen. Quote van een gebruiker: 'Je hebt hem altijd bij je. Papier ga ik savonds waarschijnlijk invullen. En je krijgt suggesties. Als je suggesties krijgt kan dat heel veel helpen.'
We zagen dat de bereidheid voor het meedoen aan een onderzoek steeg. Deels omdat de gebruikers sneller en efficiënter hun data in kon vullen en deels omdat het algehele gebruik van een slimme app ten opzichte van een dagboekje als fijn ervaren werd. In latere usability tests zagen we dat ook de kwaliteit van de data vooruit ging omdat mensen door notificaties werden herinnerd gedurende de dag in te vullen en er minder geheugen effecten optraden. Om de mensen vast te houden de app tot het einde in te vullen hebben we een overzicht van de activiteiten beloofd aan het einde van de onderzoeksperiode. Je zag hierdoor dat de afbreuk van actieve gebruikers afnam. Uiteindelijk zijn er 3 grote testrondes geweest en is de app meer en meer verbeterd. 
de Conclusie 

Door gebruik te maken van slimme features die een smartphone biedt, vroegtijdig te testen en goed in gesprek te blijven met de eindgebruiker hebben we het voor elkaar gekregen een app te ontwikkelen die de response rates van de onderzoeken omhoog heeft geschoeft, de datakwaliteit heeft verbeterd en daarnaast de eindgebruiker een aangenamere ervaring heeft geboden. Het lastige aan dit project was dat we een goede samenhang moesten vinden in de needs van het CBS zelf en de needs van de eindgebruiker. Uit user interview en gesprekken met stakeholders bleek dat de belangen voor beide nogal uit elkaar laten. Door de gebruiker goed aan de hand te nemen en te informeren binnen te app hebben we het doel voor het gebruik duidelijk weten te communiceren. Door de app en zijn data output tijdens de tests telkens naast de output van de reguliere onderzoeken te leggen hebben we gezorgd dat de app geen afwijkend invulgedrag toonde en de datakwaliteit alleen maar verbetert heeft. Naast de app voor het Tijdbestedings-onderzoek zijn we hetzelfde concept door gaan voeren op meerdere onderzoeken van het CBS zodat de smartphone app uiteindelijk naast de webvragenlijsten een vaste vorm van afname kon worden. 
Final designs TBO App (CBS)
Andere CBS projecten 
Verplaatsingen Onderzoek App (CBS)
Household budget onderzoek (CBS)
Langui App
Back to Top